mercoledì 10 marzo 2021

Atelier: "Cultivarea atenției"



                                            Atelier: "Cultivarea atenției"

                                    

  În ziua de 8 Martie 2021 s-a desfășurat atelierul "Cultivarea atenției", ținut de Părintele diacon Adrian Sorin Mihalache, în cadrul "Săptămânii Tinerilor" Frăției Nepsis Italia, la care au participat tineri din Italia, Germania, Marea Britanie și România.

  "A fi atent" e sinonim cu "a fi prezent", adică a fi într-o stare de prezență, conectat cu mediul și oamenii ce ne înconjoară. A relaționa nu este mereu ușor pentru că intervin experiențele plăcute și neplăcute din trecut, sau faptele îngrijorătoare cu privire la viitor, care au la bază o încărcătură emoțională.

  Caracteristicile atenției sunt: selecția, orientarea, coerența și viteza. Este necesar să avem abilitatea de a ne concentra pe un anume fapt, dar în același timp să ne mutăm atenția atunci când intervine o situație neprevăzută; să avem statornicie, încât să nu cadă atenția și capacitatea noastră de a reține cât mai multe informații într-un timp foarte scurt. Atunci când mutăm atenția de la o carte la un om, trebuie să adaptăm atenția, pentru a ne putea deschide corespunzător în fața celuilalt. Este bine să fim "atenți la atenție", adică să păstrăm o comunicare atentă, dar să ne îngrijim și de starea de comunicare, căutând cuvintele și gesturile potrivite situației respective. 

  Există trei mari contribuitori care influențează atenția: mintea, emoțiile și corpul. Simpla osteneală de "a aduce mintea înapoi" (atunci când zboară) este un progres, iar poziția corpului ajută foarte mult să rămânem într-o stare de receptivitate. Emoțiile cer o nevoință mai aspră pentru a le putea ține în frâu, astfel încât , să nu conducă și să predomine voința noastră.

  A doua zi, în a doua parte a atelierului, am continuat să vorbim despre cauzele biologice ale lipsei de atenție. Având în vedere că, atenția are nevoie de un suport neurofiziologic, medicul psihiatru Daniel Amen a demonstrat că, în baza amprentei cerebrale, pot exista disfuncții în zona cortexului prefrontal, care afectează selecția atenției, sau în zona cortexului cingular anterior, care influențează orientarea. Aceste activități cerebrale, mai mult sau mai puțin intense, pot fi echilibrate dacă supraveghem atenția, și îmbunătățind aceste două calități, îndreptăm și coerența. De asemenea, sunt și leziuni din copilărie, particularități genetice și modificări ipegenetice, care sugestionează atenția. Atunci când avem mai multe oportunități, când sunt prea mulți factori externi, sau ne dedicăm mai multor activități simultan, nu reușim să ne concentrăm. Soluția ar fi să simplificăm, să (ne) limităm, să conștientizăm obișnuințele negative, luând măsurile necesare pentru a ne tutela in contextul respectiv, schimbând comportamentul nostru. Pe lângă asta, Părintele ne-a învățat că activitatea fizică, alimentația și calitatea somnului sunt în strânsă legătură cu activitatea creierului nostru, influențându-ne astfel atenția. 

  Neuroștiințele spirituale afirmă că forma extremă și deplină a atenției o avem in iubire, când ne concentrăm asupra persoanei iubite; în Biserică la Sfânta Liturghie, când ne rugăm împreună cu ceilalți enoriași; și în experiențele limită, precum arta, chirurgia și sporturile de performanță.

  La finalul fiecărei sesiuni s-au adresat întrebări Părintelui.

  Mulțumim Părintelui Sorin pentru cuvintele ziditoare și organizatorilor pentru această oportunitate. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.


 Elena Andreea Constantin

Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *