martedì 16 marzo 2021

Atelier: "ABCDar de comunicare"

  

                                                   Atelier: "ABCDar de comunicare"


  

  Sâmbătă 13 Martie 2021 am participat, împreună cu alți tineri din cuprinsul Episcopiei noastre și din România, la atelierul "ABCDar de comunicare", organizat de Frăția Nepsis Italia și ținut de Cristina Elena Neguț.

  Pentru o comunicare eficientă și rodnică există câteva principii de bază: respect în relația de învățare, să simtă respectul nostru pentru a favoriza o conexiune relațională și emoțională; utilitate imediată, să aibă un folos real începând cu acel moment; calitate relațională, să aibă stimuli pentru a dezvolta o relație vie. O relație este vie atunci când îți stârnește curiozitate, interes și emoții valoroase. În aritmetica relațională 1+1=3, adică cele doua persoane implicate și relația dintre ele. Calitatea acestei relații depinde de calitatea noastră, dacă hrănim cu "mesaje cadou" și curățăm relația de "mesajele toxice". Pe lângă asta, trebuie să fim atenți la limbajul emoțiilor, simțămintelor și sentimentelor, să le recunoaștem, să le gestionăm, să interacționăm cu emoțiile prin prisma valorilor noastre și să investim timp și cunoaștere pentru a clădi o relație puternică.

  Prin metoda ESPERE (Energie Specifică pentru o Ecologie Relațională) dezvoltăm relația cu noi înșine și cu cei din jur în armonie și bunăstare, folosindu-ne de anumite trucuri: "grădina secretă", locul în care filtrăm ceea ce gândim și credem despre cineva; "coșul supărărilor", unde aruncăm la propriu mesajele nocive pe care le primim; "eșarfa veselă", care ne permite să ascultăm inima prin rațiune (ureche); ADEZIV , un instrument sub forma unei grile pe care fiecare persoană implicată în relație îl poate folosi în momentele de cumpănă. 

  Personal am învățat că sunt responsabilă doar de capătul meu de relație și că viața are culoarea "ochelarilor mei". 

  Mulțumim doamnei Cristina pentru deosebita implicare în acest atelier "sufletesc", organizatorilor și, nu in ultimul rând lui Dumnezeu pentru tot frumosul primit în aceste zile.


    Elena Andreea Constantin

  

Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *