martedì 12 marzo 2019

De ce contează frumusețea? [documentar]

De ce contează Frumusețea (Roger Scruton - Why Beauty Matters) from Academic Cluj-Napoca on Vimeo.

Este întrebarea pe care scriitorul și filozoful Roger Scruton o supune publicului într-un documentar pentru BBC. Citândul pe marele Platon, Scruton analizează conceptul de frumusețe și felul în care acesta, începând din secolul XVIII, s-a transformat în diferitele sale expresii artistice: pictură, muzică, arhitectură, dar și în viața cotidiană.

Idea pe care filozoful englez încearcă s-o transmită de-a lungul documentarului este legătura strânsă existentă între frumusețe și sacru. Platon scria că frumusețea este o cale care conduce către transcendent iar Sfântul Toma de Aquino o considera un dar de la Dumnezeu. 

Frumusețea se află lângă sacru, precum o fereastră. Odată arta era întemeiată pe religie iar la cel mai înalt nivel ea a fost deseori creată în serviciul religiei [..]. Acest lucru se datorează faptului că frumusețea ne deschide gândirii conform căreia existența noastră nu este doar consumată, ci este răscumpărată" spune Scruton într-un interviu. 

Degenerarea artei moderne, așadar, se datorează înlocuirii sentimentului de frumusețe care tinde spre sacru  cu originalitatea fără suflet fruct al relativismului.

Fără rădăcini spirituale arta devine o fantomă, plină de ură și batjocură, lipsită de darul frumosului. În spatele fiecărei culturi există o tradiție religioasă care o hrănește. Artistul poate să urmeze frumusețea doar dacă privește realitatea ca un dar care trebuie primit cu recunoștință îndeplinindu-și sarcina ca expresie a recunoștinței”.

În cultura noastră (modernă) lucrează însă un nihilism activ care provine de la dezamăgirea amară al acelor oameni care nu pot găsi credința." adaugă Scruton.

La fel ca cei ce-și pierd credința și simt nevoia să batjocorească ce au pierdut, așa simt artiștii de azi, de a trata viața umana în mod degradant și de a ridiculiza nevoia de frumos.

S.C.


Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *