venerdì 22 maggio 2020

Marșul pentru viață 2020 București online

Zeci de mii de români din toate colțurile României și din mai multe țări de pe glob au participat la Marșul pentru viață București 2020 online „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”. Înregistrarea video se poate vedea aici. Evenimentul trebuia să aibă loc în București, pe 28 martie 2020, și s-a mutat online, duminică, 17 mai, în urma restricțiilor generate de pandemie.
La Marșul pentru viață București 2020 online ceea ce trebuia să fie pe scenă s-a mutat în mediul online. Eliza-Maria Cloțea, Alexandra Nadane, Lavinia Stan, Adelina Fronea și Alex Ilie au vorbit despre ce înseamnă să susții viața pornind de la propriile experiențe și mărturii. A urmat apoi concertul susținut de Raluca Blejușcă, Alma Boiangiu, Ioana Picoș și Ana Teodora.
Eliza-Maria Cloțea, președintele Asociației Studenți pentru viață a spus că mergem înainte pentru femeile în criză de sarcină și pentru copiii lor „pentru că ceea ce rămâne neclintit, mereu la fel și dătător de sens, este adevărul”, iar adevărul este că „binele nostru depinde de binele pe care îl facem și noi devenim oameni atunci când nu rămânem indiferenți, ci arătăm solidaritate”.
În continuare, Alexandra Nadane, președintele Asociației România pentru viață, a spus că, pentru ea, „atitudinea pro-viață se bazează pe experiențe și fapte reale, pornește de la nevoia de sprijin concret”. Iar atunci când „sprijinim femeile în criză de sarcină, părinții și copiii născuți și nenăscuți, ei primesc încrederea și puterea de a merge mai departe.”
Pentru a înțelege darul vieții și a-l prețui, e nevoie să cunoaștem problematica pro-viață. Iulian Tomeac, student la Iași, a prezentat rubrica „Știați că… ?”, iar Emanuel Buta, președinte ASCOR Iași, a adresat 10 întrebări pro-viață, la care participanții la MPV 2020 București online au răspuns în comentarii.
Marșul pentru viață din acest an a avut tema „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”, așa căLavinia Stan a plecat de la bucuria de a fi mamă a 6 copii: „Am devenit mamă la 20 de ani, când eram studentă, iar când mă uit în urmă sunt sigură că nașterea copiilor nu mi-a împiedicat cu nimic viața, dimpotrivă, mi-au împlinit-o. M-au făcut să fiu un om mult mai ambițios și să fiu un om care caută niște răspunsuri serioase în această viață”. În final a adresat un îndemn participanților, în mare majoritate tineri între 18 și 25 de ani și adolescenți: „Aveți curaj și întemeiați-vă familii! Aveți curaj și aduceți viață pe lume!”
În ultimii ani, Marșul pentru viață a oferit femeilor un context în care să vorbească despre experiențele lor legate de criza de sarcină. Adelina Fronea a vorbit despre criza de sarcină prin care a trecut la 19 ani: „Îmi făcusem un test de sarcina care arăta pozitiv – mintea mea inițial a respins această realitate, am început să plâng. Plânsul meu nu avea nicio legătură cu micuțul care se afla în pântecele meu, plânsul meu avea legătură cu ceea ce mintea mea începuse să livreze: «ce o să fac acum? Nu voi mai putea face facultatea, eu nu vreau să rămân cu tatăl copilului și el sigur nu îl va vrea, părintii mei nu vor fi de acord și mă vor bate dacă vor afla sau mă vor da afară din casă, cu ce să îl cresc?» Acestea erau gândurile mele.” Fără informații relevante și fără sprijin, Adelina a ales avortul; impactul asupra Adelinei a fost atât de mare, încât ea spune că: „zbucium interior mai mare ca atunci, credeți-mă, nu aveam să mai trăiesc vreodată”.
A fi pro-viață înseamnă a fi pro-adopție, pentru că adopția este o alegere care ar în vedere și binele mamei, și binele copilului. Alex Ilie, director executiv al Alianței România fără Orfani, a vorbit despre cum a adoptat patru copii împreună cu soția lui: „În 2009 am spus bun venit în viața noastră a doi gemeni de etnie romă. Aveau deja 7 anișori și erau condamnați la a nu avea o familie. În 2011, alți doi copii de 3 și 4 ani au devenit Ilie. În 2019, o fetiță de 15 ani s-a alăturat familiei noastre. Și în 2020 am început procesul pentru un băiețel de un an, orb, cu hidrocefalie, care până la 11 luni a avut 25 de operații. (…) Știu un singur lucru: Naty și cu mine ne-am îmbogățit. Avem o viață împlinită pe care nu o regretăm”.
Marșul pentru viață s-a încheiat cu concertul „Live for life”, susținut de Raluca Blejușcă, Alma Boiangiu, Ioana Picoș și Ana Teodora.
Raluca Blejușcă a spus că susține viața „cu toată inima” și simte că „a primit viață de 5 ori”, cu fiecare copil al ei. Ea a spus un minunat gând despre unicitatea fiecărui om, a fiecărui copil a cărui viață înflorește în burtica mamei spre a înflori apoi în societate: „fiecare om aduce cu el propriul mesaj pe pământ”.
Alma Boiangiu a cântat cu gândul la cei care n-au avut șansa să se nască și să se bucure de această viață. Ioana Picoș a cântat cu gândul la dragostea cu care Dumnezeu ne ajută în momentele grele, adresând un mesaj de susținere pentru Camelia Smicală: „Camelia, melodia aceasta este în primul rând pentru tine. Toți cei care suntem pro-viață îți suntem alături. Nu te-am uitat și nu te vom uita”. Ana Teodora a încheiat concertul „Live for life” cu melodia „Puiule de om” ale cărei versuri vorbesc despre cum un copil înnoiește lumea părinților săi.
În încheierea Marșului pentru viață, organizatorii au oferit în dar un moment foarte special: ieșencele Georgiana Nistor și Diana Precupeanu, au cântat în premieră melodia „Îndemn frățesc”, pe versurile unui copil rămas orfan de ambii părinți ajuns sfânt – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Muzica a fost compusă de Georgiana Nistor.
Marșul pentru viață București 2020 online a avut parte de trei susțineri deosebite.
Organizatorii Marșului pentru viață Marea Britanie au trimis un mesaj video special pentru participanți: „E grozav să fim alături de frații și surorile noastre din România! Să aveți o zi minunată! Este uimitor să vedem cum atât de mulți oameni din întreaga lume, precum noi, respectă viața din momentul concepției și sunt dispuși să afirme aceasta.”
Asociația ROYA (Romanian Orthodox Youth of the Americas) a susținut Marșul pentru viață București 2020 de peste ocean: „Ca tineri, știm că în prezent poate fi dificil să susții adevărul, dar faptul că suntem împreună în acest proiect ne amintește că nu suntem singuri în eforturile noastre de a proclama că TOATE viețile sunt prețioase! ROYA pentru viață!”
Aproape 100 de tineri au transmis mai departe Leapșa pro-viață răspunzând la întrebările „De ce sunt pro-viață?” și „De ce particip la Marșul pentru viață online?” și le-au postat pe rețelele de socializare. Unele dintre mesajele lor se pot vedea pe https://www.youtube.com/playlist?list=PLcuFAAMZ7sTNYiHQRlZ7MjIN30AebpSoO.
Mulțumim mult tuturor celor care au călătorit cu noi în Marșul pentru viață 2020 București online, câțiva pași sau tot drumul! Au participat români din România, Republica Moldova și Ucraina, iar din diaspora au fost participanți din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia, Austria, Olanda, Suedia, SUA, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Finlanda, India, Palestina, Serbia, Danemarca, Franța, Portugalia, Canada, Cehia, Australia, Irlanda, Islanda, Rusia. Participarea românilor aflați departe de țară ne determină să sporim componenta online a activităților pro-viață, inclusiv la Marșul pentru viață 2021, pentru a putea uni românii de pretutindeni în sprijinul binelui!
Mulțumim tuturor celor care au dat mai departe vestea despre Marșul pentru viață 2020 București online. Mulțumiri speciale celor care au scris mii de comentarii, dintre care unele vor deveni teme de discuții și vor inspira noi activități pro-viață.
Mulțumim instituțiilor care au sprijinit promovarea Marșului pentru viață: Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, Trinitas TV, Radio Trinitas, Agenția de știri Basilica, Ziarul Lumina, Prodocens Media. Mulțumim instituțiilor, cultelor, organizațiilor pro-viață locale care au ajutat ca mesajul pro-viață să ajungă la oameni.
Implicarea pro-viață continuă! Invităm pe toți românii să sprijine femeile în criză de sarcină, părinții și copiii născuți sau nenăscuți. Să înființeze în cât mai multe județe din România centre de sprijin, astfel încât orice femeie însărcinată să poată primi ajutorul de care are nevoie în județul în care locuiește sau să sprijine activitatea centrelor existente. Să susțină crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia. Să sprijine legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul. Să gândească și să pună în practică noi instrumente de a sprijini mama și copilul, familia în general.
Să mergem înainte pentru viață!
Eliza-Maria Cloțea
Președintele Asociației Studenți pentru viață
Alexandra Nadane
Președintele Asociației România pentru viață
Articol preluat de pe blogul www.marsulpentruviata.ro .
Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *