venerdì 8 dicembre 2017

Congresul Nepsis 2017 [recenzie]

După cum a devenit obicei în preajma aniversarului Frăției Nepsis - Italia, în fiecare an este organizat un congres care chiamă la adunare pe tinerii ortodocși din parohiilor românești de pe tot cuprinsul peninsulei italiene.

Astfel și parohia noastră din Civitavecchia a participat printr-o delegație la acestă întrunire care promitea încă dinăintea evenimentului o atmosferă curată de însuflețire cu nouă sevă de spiritualitate și de românism.

Programul congresului a fost unul pe măsura așteptărilor, prevăzând mai multe activități precum o tombolă, un concurs de gătit prăjituri de post numit ”MasterCake”, o conferință pe tema familiei și un concert de colinde.

Dincolo de privilegiul de-al avea pe prezentatorul concertului de colinde provenind din rândurile noastre, Frăția Nepsis din Civitavecchia a mai contribuit cu voluntari la staff-ul organizatoric al congresului și în calitate de participant, a luat parte atât la concertul în program cât și la concursul ”MasterCake”.

Concertul de colinde, prilej de întâmpinarea a Naștereii Domnului cu urări și cântece, a fost pentru noi nepticii din Civitavecchia, și cu foarte multă probabilitate și pentru celelalte parohii, încoronarea a mai multor întruniri și repetiții serale, în ciuda ore târzii și a multora dintre angajamentele zilnice a lumii moderne care tind să rupă individul de comunitate într-un stil de viață finalizat exclusiv la satisfacerea de nevoi a propriului „eu”. Astfel, în fața atomizării societății actuale și a deșertului spiritual imperant, repetițiile de colinde, precum întâlnirile periodice Nepsis, contribuie la cultivarea sensului de comunitate dar mai ales a frumosului.

Nu au lipsit nici momente de reflecții precum conferința ținută de pr. prof. dr. Vasile Gavrilă din București care a înfruntat delicata temă a familiei tradiționale în vremurile actuale. Familia ca nucleu organic și încât comunitate, reprezintă la scară mică idea care într-o ordine mai mare este reprezentată de Biserică. Familiile solide și sănătoase, întemeiate pe adevăratul și sacrul semnificat duhovnicesc care ele reprezintă, sunt evidentul reflex a unei Biserici care servește ca ghid permițând poporului său să vadă în ea fructele sacrificiilor cotidiene. Astfel, familia nu este o simplă banală ‘celulă a societății’ în care ne naștem și în care creștem, așa cum este descrisă în sociologie, ci mai ales ‘celula vie a Bisericii’. Prin urmare, familia creștină opune absolutizării relației și caracterului vieții „private”, burgheze, la care ne obișnuiește societatea modernă, o dimensione spirituală și de dăruire de sine în care fiecare rol (tata, mama și copiii) își are rostul și vocația sa.

Congresul Nepsis a fost unul cu adevărat instructiv din mai multe puncte de vedere, chiar și prin aspectele care ar putea părea mai superflue. Apelul sever la liniște în cursul conferinței al Preasfințitului Siluan, precum un părinte își ceartă copii, la fel ca și rigoarea preoților în organizarea congresului prin coordonarea tuturor voluntarilor amintește de cuvintele scriitorului Antoine de Saint-Exupéry în Citadela: „mi-am dat seama că valoarea civilizației nu se întemeiază pe calitatea alimentelor, ci pe cea a exigenței și a fervorii în muncă. Această valoare nu este dată de posesiune ci de dăruirea de sine”. Locația evenimentului, Santuario della Madonna del Divino Amore, pe de altă parte, ne amintește cum unica cheie de boltă pentru o adevărată integrare, în respectul obiceiurilor locale, a specificităților fiecăruia și a comunelor rădăcini europene creștine nu poate decât să fie Dumnezeu.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert al preotesei Iustina Cenușă și al soțului său, originari din Botoșani, care după ce au încălzit inimile celor prezenți prin vociile lor, au reușit să implice toată lumea în a cânta la unison o colindă tradițională, un auspiciu la unire și la bună înțelegere între toți cei cu inimă română.
Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *