lunedì 22 aprile 2019

În ce mod ne trezește Hristos la realitate? Conferință ortodoxă la Roma | recenzie (29/03/2019)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan în seară zilei de 29 martie, la parohia Nașterea Maicii Domnului, de la Roma, a avut loc conferința cu tema "În ce mod ne trezește Hristos la realitate?" sustinută de Preasfințitul Ignație, Episcopul Hușilor, alături de Preasfințitul Atanasie de Bogdania. Conferința, la care a participat și o delegație a Frăției Nepsis din Civitavecchia, face parte din cadrul proiectului Serile Filocalice, o serie de conferințe și întruniri dedicate tinerilor cu scopul pregătirii lor sufletești pe parcursul Postului pentru a întâmpina cu sufletul curat Învierea Domnul nostru Iisus Hristos. 

PS. Ignatie și-a început cuvântarea introducând tema realității universale într-un Hristos, în comparație cu cea a realități personale, diferită pentru fiecare dintre noi, rezultatul tresăturilor inviduale și a egoului. Amintindu-ne de parabola Fiului Risipitor (Luca XV, 11-32), PS. Ignație a subliniat cum aceasta poate fi considerată un reper duhovnicesc dacă medimăm la lecția ziditoare întrânsa conținută. În pilda fiului risipitor se poate observa întregul tablou al tinereții ușuratice: superficialitatea, neseriozitatea, patimă independenței fără responsabilitate, etc. Într-un cuvânt, toate acele inclinații dezordonate care caracterizează marea parte a tinerilor. Pe de altă parte pilda în chestiune ne arată și o parte frumoasă, cea a întoarcerii fiului risipitor care se trezește la realitatea Universală (Hristos) prin smerenie și pocăință. 

A doua temă cu conținut evanghelic expusă a fost cea descrisă în episodul cunoscut ca Pescuirea minunată a apostolilor (Luca V, 1-11). Aceștia, pescari fiind, după o noapte în care nu pescuiseră nimic, la porunca Mântuitorului de a se întoarce pe mare au răspuns cu credință și ascultare aruncând mrejele încă o dată, punând astfel începutul schimbării lor lăuntrice, care avea să facă din ei apostoli. Astfel credința este primul pas spre orice realizare.

Ulterior PS. Igantie, citândul pe părintele Sofronie care ne spune: "Întoarcerea la Hristos începe când conștientizezi iadul păcatelor tale", ne amintește că pe calea lui Hristos, oricât ar fi ea de grea, dacă ne vom întoarce din toată inima Hristos însuși ne va ajuta în chip uluitor pentru noi; ne va sprijini când vom cădea, ne va întări, ne va îmbărbăta și ne va mangâia. 

Citândul pe părintele Arsenie Papacioc, PS. Ignație ne-a îndemnat la iubirea aproapelui și la exercițiul abținerii de a judeca pe oameni după judecata noastră personală, una relativă și poluată de egou. Trebuie să compătimim cu păcatele celor de lângă noi, posibil fără sentimentalisme, să încercăm să suferim împreună cu ei, să ne bucurăm împreună cu ei, doar astfel putem ajunge să îi înțelegem și să nu-i mai judecăm. Exemplele citate de PS. Ignatie sunt doar câteva dintre căile prin care Mântuitorul poate lucra cu sufletele tinerilor spre a-i trezi la realitate, la realitatea Universală, cea întru Hristos). 

C.T.

Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *