mercoledì 21 novembre 2018

Ziua Națională a Costumului Tradițional – semnificație și viață


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe data de 4 noiembrie Frăția Nepsis din Civitavecchia a sărbătorit Ziua Națională a Costumului Tradițional, prilej în plus pentru noi de-a ne îmbrăca cu toții în straiele noastre populare românești.

Evenimentul a avut menirea să valorifice costumele naționale printr-o reflecție care să meargă dincolo de simpla estetică vestimentară, promovând totodată cunoașterea pieselor componente ale costumului și simbolurile acestuia. 


Veșmintele tradiționale conferă o frumusețe spirituală corpului și nu pune în evidență formele carnale celebrând în același timp spiritul comunitar. Croit inițial pentru nevoile materiale, portul popular se crea la începuturi în cadrul gospodăriei. Prin confecționarea veșmintelor, simbolurile reprezentau, precum în orice aspect al vieții de altfel, o preocupare importantă, prin care purtătorul iei sau sumanului, scoarței ori brâului îmbrăca întregul univers, recapitulându-se astfel, simbolic, toată mitologia şi cosmogonia daco-geților, în creștinată mai apoi Evangheliei. 

Cine pătrunde în universul basmului popular românesc, este surprins si încântat să descopere frumusețile graiului și imaginației strălucite ale poporului nostru, florile spiritului, ale sensibilității și înțelepciunii multimilenarului neam românesc. 

Departe, așadar, de a fi o banală reevocare a ceva vechi, mumificat căruia nu-i mai înțelegem sensul și rostul decât în momentele folcloristice, prin Ziua Națională a Costumului Tradiţional precum și în momentele de sărbătoare, afirmăm profunzimea sufletului românesc care se reflectă nu doar prin frumusețea veșmintelor populare dar și prin ținuta demnă la care acestea ne invită în momentul în care le îmbrăcăm

Încurajați de părintele nostru Ioan Dimulescu, noi tinerii Nepsis din Civitavecchia, am dorit să readucem astfel spiritul autentic românesc fie prin dansurile, sau mai bine spus jocurile, cât și prin cântecele populare. 

Dăm Slavă Domnului pentru toate!






Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *